aKu aDaLah bULat

aKu aDaLah bULat

teRopoNg gOOgLe

Wednesday, February 10

freSh waTer iN oCeaN dePth@ sunGai DaLam lauTaN



salam blogger dr buLat2 kiTa~~ ape yg aku nk post kn arini adlah something yg amat mengujakan aku dalam khidupan yg serba moden dmana kita kebanyakan x taw ape yang ade dalam dunia lautan sampai ade kerana dek pembangunan lautan dan sungai menjadi mangsa kerakusan manusia..tp jgn terleka setiap ciptaan tuhan & kejadiaan yg terjadi ada hikmah & pesanan dari YANG MAHA AGUNG!

okey2..sblom aku berlebey2 emo sblum abes story bek aku sambung al kisah di sebalik "sungai dalam lautan" atau pown "fresh water in ocean depth"...ada yang bakal aku post nie aku ade copy paste skit2,kalo ayat tu tahap dekan tu kire aku copy paste la tu yerk..ngehehe
..
tapi ape pown aku nk minx maaf sangat2 sbb aku x taw secara saintifik & detail nyer date utk kisah yg nie... ;( (aku pown sodey)..tp..ade yg da post article ni pada february 2009 lagy(miracle of islam blog)...haa..makna kita kt sini kebanyakan baru taw...termasuk la aku skali..ngehehehe...

al-kisah citer nie adalah dari salah seorang hamba Allah yg bernama Mr.J Acques Yves Costeau @ Mr.Jacqus Yves Costeau(nama yg kebanyakan dlm blog malay) seorang ahli oceanographer & terkenal juga sebagai salah sorang ahli penyelam terkemuka Perancis,Mr.costeau sorang yg berwatakan berambut putih nie da menyelam kt serata ataw seantero dunia lautan & dia da membuat dokumentari ttg keindahan alam dasar laut utk Discovery channel..so..seluroh dunia da tgok video2 yg di buat olehnya..sbb discovery channel adalah intrnational channel utk sluruh siaran.. nak dipendekan citer nie,pada suatu hari sedang syok dia layan diving kt dlm laut yg cantek bernama cernote angelita,mexico,.tibe2 tu la dia terjumpa beberapa kumpulan mata air tawar yg amat sedap di rasa dmane air tu x bercampor@x melebur dgn dgn air laut yg masin ataw "asin",.situasi nie spt air laut nie x bergabung malahan terpisah spt ade dinding membran yg membahagikan antara air laut & sungai..contoh yang aku bg korang Agar-Agar yg berperisa sirap & 1 lagy berperisa selain sirap korang telangkup kn dua2 tu..& Agar-Agar tu x kan bercampur kerana anjal..gitu la keadaan air tu yg x bercampur antara dua..faham???... ade yg faham ade yg x..aku taw la..(::ni contoh aku sendiri)

lepas penemuan ganjil tuw Mr.costeau da jadi blur ngan pening sbb ape yg dia jumpe tu adlah perkara yg paling pelik penah dia jumpe dalam dunia lautan tibe2 tersentil sebuah sungai air tawar di dalam lautan tu..sungguh pelik & amat membuat Mr.costeau tertarik utk mengkaji benarkah ade kejadiaan spt tuw dalam khidupan realiti ataw ade fakta2 yg leh support hal nie ataw ia hanya khayalan sbb ade sumber yg aku dpt ketika diving lebih dari 60 meter ke dlm laut kite nye minda umpama dlm keadaan yg x menentu ataw pun berhalusinasi..sungai nie terjumpe se dalam 60 mter & ade yg kate ianya dijumpai oleh beliau sedlam 80 mter..yg mane satu btol aku x pasti yg lebih adalah kepade 60 mter..dia da kaji melalui kajian yg dia suggest tp jawapan yg dia ade amat x memuaskan hati & akal fikiran seorang pemikir spt dia nie...

nak dijadikan citer la kn..mgkin ini adalah pertemuan yg telah tertulis dlm takdir beliau,..dia pn telah berjumpa dgn seorang professor muslim yg name dia di kebanyak kn sources x di bgtaw secara spacifik..so aku x dpt nk bagi name professor tersebot la kan..bila Mr costeau bertanyakan perkara yg ganjil tersebot,lantas sekilat profesor tuw t'egt pada satu ayat yg di ambil dari Quran yg berfirman :


"Dan dialah yang membiarkan dua laut (berdampingan) yag satu segar dan tawar dan yang lain pahit lagi masin: dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalanginya"~Al-furqan ayat 53

Sepotong ayat yg di petik dari ayat di atas adalah ;

مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِ

بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا يَبْغِيَانِ

Dia membiarkan dua lautan mengalir yang keduanya kemudian bertemu, antara keduanya ada batas yang tidak dilampaui masing-masing ~Al Furqan ayat 53.

jika kita masih egt lagy ttg Terusan suez pasti korang da dapt bayangkan maksud ayat kt atas dgan secara logik & fakta nyer utk ayat di atas...Allah hu akbar!

ade lagi ayat yg berbunyi spt:

"Dari keduanya keluar mutiara dan marjan." Padahal di muara sungai tidak ditemukan mutiara.`surah Ar-Rahman ayat 22

Mr.costeau da terpegun dan terpesona ngan ayat tersebot kerana ayat ini adalah melalui kitab Quran yg di turunkan kpd Nabi Muhammad S.A.W & x mgkin Nabi dpt menyusunkan ayat tersebut krana blum tentu zaman dahulu blum ade alat diving yg canggih kot..maka di situ da terselah kehebatan Quran yg penulis nye adalah karya teragung yg tiada sptNYA iaitu Allah! sungguh menkjubkan kn??? lagy menakjubkan?? adalah Mr. J acques Yves Costeau telah memeluk islam! Alhamdullih Maha Suci Allah yg telah menurunkan Quran sbagai bukti suci & benarnye islam sbagai agama yg benar! Nabi pernah bersabda : "sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air" "apakah yang dapat membuatkan ia bersih kembali ya rasulullah?" selalu lah ingat pada mati dan membaca Al-Quran".. firman nabi telah terbukti dgn yg terjadi pada Mr costeau apabila hati nyer buta pd yg benar,Quran telah membersihkan hatinya lalu tertarik utk memelok islam..alhamdulillah...Name Mr. J acques Yve costeau setelah di dislam kan adalah "Mr. Hidayah Costeau"... kalo korang adalh mat diving,g la mexico...kat saner ade sebuah gua bila korang mnyelam 30 mter ke dlm,airnyer adalah tawar & biler ke dlm 60-80 mter kedalam adalah air asin lalu korang akan terlihat sebuah sungai yg di tepi nye ade dedaun2 yg gugur spt di daratan....sungguh menakjubkan...sangat2..apa yg aku tulis adalah bukan rekaan semata ini aku kaji dari blog ke blog..web ke web..cume ayat jer aku nie x berape formal..sbb apew? ni kan blog aku..ikot suka ati aku lor..hehehehe...juz joke.. ;)) daa~~by buLat 02:48 a.m~



refference:

~ohtidak.com/oh-sungai-dalam-laut
~http://diajengshita.multiply.com/journal/item/231/Mr._Jacques_Yves_Costeau
~http://miracle-of-islam.blogspot.com/2009/02/fresh-air-tawar-in-ocean-depth.html
~http://www.google.com.my(image & article)
~http://stevekosko.tripod.com(a tribute to Jacques Yves Cousteau)


No comments:

Post a Comment

my music


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com